Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 15:46 - Реалитита
Автор: justmyvoice Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 278 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2018 23:48


 

Има два ясно изразени сезона на реалити форматите – от септември до декември и от февруари до края на май. По това време разнородни реалитита засипват телевизионните екрани и хиляди хора сякаш започват да живеят с реалититата. Лично за мен, това не е крайно интересен жанр, макар и да гледам кулинарните реалитита. Гледам ги за развлечение, напълно съм наясно за голямата доза сценарий в тях и не влагам илишни емоции за развръзките и развитието им. Използвам ги, единствено за развлечение.

 image

Тази година ми стана интересно какво е общественото мнение, изключвайки моето обкръжение, тъй като всички около мен също не се връзват на развитието и сценария. Започнах да следя един популярен форум и темите за двете кулинарни реалитита. Меко казано останах доста изненадана, как хората преживяват форматите. Как издигат в култ някои участници, а други излизат по-черни от дявола. Същевременно видях и как се развива сценария, спрямо общественото мнение, поне в едниния формат. В началото се изхвърляше показно голямо количество храна, което във форума се критикуваше яростно. Около месец по-късно, изхвърлянето на храна намаля изключително много. Една от участничките, още от самото начало беше нарочена за злобна и подла женица, което отново около месец след началото беше засилено изключително много в нейните изказвания и действия. Един от участниците беше станал всеобщ любимец до този момент, след това направиха всичко възможно да го покажат в лоша светлина. Друга учатничка беше коментирана като некадърна, сервитьорка представяща се за готвачка, жена изоставила деца си и още много други критики, което не беше пропуснато да се спомене и в предаването на един по-късен етап, разбира се пак от дребната зла душица. Друга, очевидно доста простовата участничка, но пък за сметка на това много добродушна, се издигна в култ и буквално кротката и весела женица, изведнъж се превърна в дребнава и заядлива жена и то в последния епизод с нейно участие, за да има ясно изразена причина за нейното изгонване. Готвачи, които през повечето време са били хвалени, изведнъж не могат да направят една елементарна шопска салата без грешка, за да бъдат изгонени с причина. Така се гонят любимците на публиката. От друга страна, учатниците, които не са харесвани им се засилват негативните черти и се държат в предаването, предполагам за рейтинг и заради интригата.

 image

В другия формат също се забеляза лека промяна, около месец след началото му, но там промяната беше по-скоро положителна според мен. Участничка, която беше доста критикувана, че е с много високо самочуствие и строг индивидуалист, започна да комуникира с околните и да се опитва да бъде отборен играч, когато трябва. Като цяло в този формат коментарите и недоволствата са доста по-малко и определено няма друга видима промяна, освен поведението на тази участничка.

 

Темите, които ми възникнаха след това проучване са няколко:

  1. Как би се развил един формат, ако никой не го коментира и не си изказва мнението за него?

  2. Как хората възмутено обсъждат нечие поведение, дават безброй епитети на човека, измислят безброй подигравки по негов адрес, критикуват го и в същото време се мислят за по-добри от него?

  3. Как знаейки всичко това, хората сами решават да участват в реалити формат?

     

От тук натам, аз най-вероятно пак ще си гледам конкретните два формата, но със сигурност няма да следя общественото мнение.

*Снимки - интернет



Тагове:   реалити,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: justmyvoice
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 4489
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930